Samenvatting derde bijeenkomst

Op vrijdag 17 juni kwamen de bijna 30 participanten van het Horti Footprint Chain Program voor de derde keer bijeen. De bijeenkomst vond plaats bij anthuriumkwekerij Houwenplant in Hoek van Holland. Middels deze samenvatting brengen we graag iedereen met interesse op de hoogte van de bijeenkomst en wat er is besproken over de voortgang van het programma.

Een terugblik op de afgelopen maanden

Het doel van het ketenprogramma is en blijft: het inzichtelijk maken van de footprint van de keten en het reduceren van de milieu-impact. In het eerste jaar sinds de start van het programma is er al veel bereikt. Zo is het aantal participanten gegroeid naar 30 bedrijven die bijna 4 ketens vertegenwoordigen, waarvan 1 ketenberekening bijna voldaan is. Hierover in dit bericht meer.

Activiteiten

Onder begeleiding van Jan Spanjaard van Facily Law is er een datadeelovereenkomst opgesteld. Wel zo fijn dat we gegevens in goed vertrouwen met elkaar kunnen delen. Doorlopend zijn er diverse publicaties geweest in KAS Magazine, middels banners met logo in de Goedemorgen nieuwsbrieven en algemene banner van het programma op de Goedemorgen gewasportals en items op Paprika Tasty Radio. Tot slot is er ook een start gemaakt met het opstarten van een Subsidietraject met behulp van Subsidiefocus (onderdeel van ABAB). LIFE is een Europese subsidie gericht op projecten die een impact op CO2-reductie en milieu maken en dichtbij marktintroductie zitten.

Sectorontwikkelingen

Tijdens de bijeenkomst werd tevens kort ingezoomd op sectorontwikkelingen die van invloed zijn op het ketenprogramma. De oorlog in Oekraïne en de opvolgende energiecrisis heeft de urgentie van de energietransitie bespoedigd. Daarnaast oefenen milieuorganisaties druk uit op retailers om ook naar duurzame inkoop te kijken. Ten slotte werd de ontwikkeling van de Product Environmental Footprint Category Rules (FloriPEFCR) voor de sierteelt besproken. Deze rekenregels zullen naar verwachting begin 2023 goedgekeurd worden door de EU. Het verzamelen en delen van data is mogelijk via platforms als GreenlinQdata.

Presentaties van participanten

Het Horti Footprint Chain Program is er ook om ervaring en informatie over verduurzaming met elkaar te delen. Daarom hebben drie participanten van het ketenprogramma het verhaal over de innovaties binnen hun bedrijf gedeeld. Zo vertelde Arjan van der Veer van Phormium dat het bedrijf schermdoeken verkoopt om het klimaat in kassen te reguleren en energie te besparen. Meer kwekerijen werken met dubbele schermdoeken. Verder werkt Phormium voornamelijk met lokale medewerkers en werken er aan om de verlichting in de fabriek uit 100% LED te laten bestaan.

Na Phormium volgde het verhaal van Van Iperen, gepresenteerd door Marie-Anne Zwinkels. Ze vertelde en liet aan de hand van mooie video’s zien hoe GreenSwitch drijfmest omzet in duurzame nitraat meststof. Van Iperen bemest met GreenSwitch een groene toekomst!

Bas Roeters (Den Ouden)

Tot slot presenteerde Bas Roeters, namens Den Ouden. Den Ouden is geen afvalverwerker meer, maar een producent van grondstoffen. Den Ouden Organic produceert bodemverbeteraars en bio-circulaire grondstoffen. De belangrijkste transitie waar zij zich momenteel in bevinden, is minder veengebruik in potgrond en substraten realiseren.

Keten footprintberekening

Momenteel zijn er bijna 4 ketens vertegenwoordigd in het Horti Footprint Chain Program. Tijdens de bijeenkomst presenteerde Greenhouse Marketeers de allereerste volledige ketenberekening. Deze keten bestaat uit Dümmen Orange (De Kwakel en locatie Rijnplant), Houwenplant and Superflora. Door middel van een visualisatie werd laten zien wat de impact van de keten momenteel is. Er werd goed duidelijk wat ieders aandeel is in de footprint. Deze basis daagt ons uit om toe te gaan werken naar ons uiteindelijke doel: een zo laag mogelijke footprint.

Missende schakel: retailer

In de eerste ketenberekening mist voorals nog het aandeel van de retailer. De vraag die werd opgegooid: is het nu tijd om deze aan te haken en uit te nodigen voor de volgende bijeenkomst? De aanwezigen waren hier positief over gestemd.

Heeft u interesse om deel uit te maken van het Horti Footprint Chain Program als ketenpartner? Neem contact met ons op!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll naar boven